Skip to content
Početna stranica » BIG JUMP FOR LIVING RIVERS – KRIŽNICA 2017.

BIG JUMP FOR LIVING RIVERS – KRIŽNICA 2017.

Na izletištu kod križničkog mosta na području općine Pitomača, u okviru međunarodne akcije za očuvanje rijeka – Big jump (Veliki skok), u nedjelju 09. srpnja 2017. godine je održano obilježavanje 5. godišnjice proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i proslava dana Europske Amazone.

Proslavu je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz obraćanja Tatjane Arnold Sabo, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, zatim Tibora Parraga, voditelja Odjela za zaštitu mađarskog nacionalnog parka Dunav-Drava i direktorice Turističke zajednice Pitomača Ivone Pankaz.

Glavni događaj manifestacije bio je u 15 sati kada je nekoliko stotina posjetitelja simbolično skočilo u rijeku Dravu i poslalo poruku o ljepoti krajolika i prirodnom bogatstvu Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav koji je potrebno sačuvati za buduće generacije.

U bogatom programu  moglo se naći za svakoga ponešto. Bilo je tu eko radionica i igara za djecu; sportsko-rekreativnog sadržaja (tradicionalni 13. turnir u odbojci na pijesku „Lozićev put“, bacanje kamena preko rijeke Drave, biciklijada „Bajsom i žlicom po Podravini“, vožnja kanuima i čamcima, prezentacija paintball-a). Članice udruga „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara i „Bilogorka“ iz Sedlarice za sve posjetitelje su pripremile delicije karakteristične za pitomački kraj. Pored navedenoga, za najmlađe uzraste organizirana je eko radionica putem koje su, interaktivnim metodama, djeca učila o važnosti očuvanja i zaštite prirode, a svoje nadahnute poruke na tu temu, zatvorene u bocu, poslala rijekom Dravom.

Na Tradicionalni turnir u odbojci na pijesku “Lozićev Put” prijavilo se 9 ekipa: Križnica 1, Križnica 2, Baglješi, Lovci na jelene, Roberta i dečki, Planinorci, Picoki, Segedin i Vrta. Nakon svih odigranih utakmica poredak je bio sljedeći:

  1. mjesto SEGEDIN – članovi Marina Nikolić, Igor Perković, Dario Nikolić i Perica Knežević,
  2. mjesto BAGLJEŠI – članovi Petra Andročec, Roko Benger, Nikola Ciglenec, Matija Pavić i Slaven Martinčević,
  3. mjesto KRIŽNICA 2 – članovi Senka Čor, Samir Čor, Marko Škurdija i Darko Sesvečan.
  4. mjesto PICOKI

Na natjecanju u bacanju kamena preko pune širine rijeke Drave sudjelovalo je 6 sudionika: Marko Ferić (1. mjesto), Leopold Lovreković (2. mjesto), Slaven Martinčević (3. mjesto), Željko Sesvečan, Teo Krmić i Milan Barić.

Organizatori manifestacije bili su  Javnoma ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Turistička zajednica općine Pitomača i Virovitičko – podravske županije, Općina Pitomača te tvrtka DRAFT d.o.o. koji se zahvaljuju svim sudionicima programa:
– OŠ Petra Preradovića i voditeljicama radionice za djecu – učiteljicama Jeleni Bedeković, Jeleni Begović i  Ivi Brusač,
– Udruzi Čuvarice kulturne baštine iz Kladara,
– Udruzi Bilogorka iz Sedlarice,
– Rekreacijskom društvu Zeleno srce Pitomača
– Restoranu Ribička klet iz Križnice,
– Planinorcima iz Zagreba
– OPG- u Karlovčan iz Brodića,
– Turističkoj agenciji Boho Travel Art i portali za promicanje cikloturizma Nippy Adventures,
– Paintball klubu “Mrlja” iz Pitomače,
– Obrtu Marinka Matančića iz Kloštra Podravskog,
te Zavodu za hitnu medicinu VPŽ i HGSS- u – Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja iz Orahovice koji su jamčili za sigurnost svih posjetitelja.

Skip to content