Skip to content
Početna stranica » Lokalni dionici uključeni u provedbu projekta „CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA“

Lokalni dionici uključeni u provedbu projekta „CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA“

U restoranu „Dravska iža križnica“, 06.12.2019. godine, u sklopu provedbe projekta „CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“ održana je radionica s dionicima na temu izrade Studije upravljanja posjetiteljima i Akcijskog plana učinkovitog upravljanja posjetiteljima.

Na radionici su, uz članove projektnog tima za izradu Studije upravljanja posjetiteljima i Akcijskog plana učinkovitog upravljanja posjetiteljima, sudjelovali predstavnici udruga lovačkih i ribolovačkih klubova, Mjesni odbor Križnica, pružatelji ugostiteljskih i smještajnih usluga  te vlasnici lokalnih OPG-ova.

Sudionicima radionice predstavljen je projekt koji je već sada u realizaciji naglašavajući pritom da se realizacija projekta u smislu otvorenja Interpretacijskog centra očekuje u ljeto 2021. godine. Predstavljen je budući unutarnji i vanjski prostor centra i očekivani sadržaj i upravljanje centra.

Dionicima je bila ukratko predstavljena analiza prostora, kako bi oni u svrhu potvrde ili ispravaka tijekom radionice identificirali nekoliko ključnih problema i eventualnih rješenja tih problema, a koji mogu utjecati na posjetitelje i održivost Centra (pitka voda, odvoz otpada, struja, prijevoz skelom, itd.). Tijekom radionice identificirana su mjesta koja dodatno treba valorizirati te aktivnosti koje bi u prostoru mogle biti dopuštene s obzirom na kategoriju zaštite.

U nastavku radionice predstavljen je proces izrade dokumenta upravljanja posjetiteljima. Metodologija izrade dokumenta djelomično se oslanja na preporučenu metodologiju iz Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima (HAOP), a nakon čega je povedena i rasprava s dionicima, ujedno i stanovnicima Križnice o ulozi stanovnika u održivosti Centra i upravljanja centrom.

Raspravom se došlo do zaključka da je najistaknutija uloga dionika nadogradnja sadržaja od strane stanovnika ( davanje koncesije za upravljanje sadržajem poput kanua, uvođenje jedinstvenog pakiranja i logotipa za sve proizvode koji se prodaju na „kućnom pragu“, mogućnost davanja poduka i najam ribičke opreme iz ribolova, foto safari organiziran od strane lovačkog društva, organizirane radionice pletenja košari i sl.).

Ovo je prva u nizu radionica koje će se održati na sličnu tematiku, a sve u cilju što bolje i kvalitetnije provedbe navedenog projekta, ali i realizacije budućih aktivnosti nakon otvaranja Centra za posjetitelje Križnica.

Skip to content